
Michal Hugo Hromas
Michal Hugo Hromas, vlastním jménem Michal Hromas, se narodil v roce 1976 v Praze, ale vyrůstal na Kladně. Původně se vyučil prodavačem nábytku a bytového zařízení, protože jeho rodiče si nepřáli, aby se stal kuchařem.
Na vojnu nešel, protože už nemusel. Jak sám rád podotýká, na vojně byl v podstatě od svých tří let, protože jeho nevlastní otec byl bývalý důstojník ČSLA a jiný způsob výchovy než ten záklaďácký neznal. Jeho rodiče koupili chalupu nedaleko Slabec u Rakovníka, takže je silně ovlivněn venkovským způsobem života.
Kuchařem se stal až v roce 1996, ale více než kariéra klasického kuchaře ho vždycky přitahovala kuchyně lidová, národní a etnická. Zejména oblastí Kavkazu, Balkánu, středního Východu, severní Afriky a Středozemí - zkrátka míst, kde se dosud pracuje na otevřeném ohni s autentickými surovinami.
Začínal v kuchyni kladenského hotelu Hoffmann, později získával znalosti a zkušenosti na varně ruzyňského letiště. Jeho práci zásadně ovlivnilo působení v podnicích Dahab Mezze restaurant a Aromi Riccarda Lucqueho. Milníkem se stal několikaměsíční pobyt na Sahaře při natáčení filmu Václava Marhoula Tobruk v roce 2007.
Po jeho návratu vznikl projekt Rozinky a mandle, v rámci kterého pořádal první kurzy vaření na otevřeném ohni, ve kterých se zaměřil na kuchyni Blízkého východu, Balkánu a severní Afriky. Od roku 2007 pracoval na volné noze, ale zároveň se nechával vždy přes zimu zaměstnávat jako kuchař.
Jedním z prvních úspěšných projektů, pod kterými je podepsán, je například koncept kavárny Avia v Brně. V Českém rozhlase na stanici Wave několik let tvořil pořad Ve vlastní šťávě.



Později s týmem spolupracovníků stál u vzniku prvních Street Food festivalů v Praze a v Brně. Na londýnském Gefilte Festu prezentoval recepty českých Židů z období před válkou. V Kodani a Drážďanech vystupoval s projektem Sedm způsobů, jak si připravit lilek. Jeho Cimes deli, později přejmenované na Nomadis catering realizuje cateringy na svatbách, festivalech, oslavách narozenin i pohřbech všude možně: v Amsterdamu, Kodani, Londýně, toskánské Sieně nebo Valencii. V roce 2014 se vrátil k Václavu Marhoulovi na natáčení filmu Nabarvené ptáče ve Volyňské oblasti na Ukrajině a ve vojenském újezdu Boletice.
Pro Stream.cz realizoval pořady Ze dvora, Hugova jízda Baskickem a s kolegou Zdeňkem Marcínem oblíbenou sérii Kuchaři u ohně. Objevil se v pořadu Herbář po boku Kateřiny Winterové.
Jeho první knihou, zpracovanou na objednávku od Svazu ekologických zemědělců Pro-Bio byla Kuchařka ze dvora. Později sestavil úspěšnou kuchařku Oheň a dým a na ní navazující kuchařku věnovanou receptům rostlinným Sedm způsobů jak se radovat z jídla.
Vandrbuch je kniha, která vznikala několik let a shrnuje jeho zkušenosti a znalosti získané během vaření pod širým nebem.
Vandrbuch I. + II.
Putovní kuchařka projektu Nomadis. Knihu jsem dával dohromady tři roky, ale shrnuje zkušenosti nasbíraný za sedmnáct let vaření venku. Jestli chcete vědět, jak to venku funguje doopravdy, bude to pro vás zajímavý a snad i trochu poučný čtení. Trochu jsem se rozepsal, takže kniha je rozdělena na dva díly.






-
Nekupujeme základní potraviny, jen výprodeje zbytků ze slevových letáků, říká Hromas
Přejít na rozhovor -
Hugo Hromas: Gastronomie je jednosměrka. Návrat do minulosti nemá smysl
Přejít na rozhovor
Vydané knihy
-
Oheň a dým
Zjistit víceOriginální kuchař Michal Hugo Hromas připravuje všechna jídla na ohni, ať už na roštu, v kotlíku či tažínu nebo jinými technikami. Ve své první autorské kuchařce Oheň a dým seznámí čtenáře s taji kolem zakládání ohně, s jednotlivými technikami vaření na ohni, s vybavením, které používá, a které láskyplně nazývá „můj plechovej cirkus“.
-
Sedm způsobů jak se radovat z jídla
Zjistit víceJednoduché a tradicí prověřené. Právě takové jsou oblíbené recepty kuchaře a publicisty Huga Hromase! Ve svém vyprávění vás provede sedmi způsoby, jak připravit jídla inspirovaná rozličnými kuchyněmi, které navštívil: od filmového natáčení na Sahaře přes Itálii, Ukrajinu a Španělsko až na dvorek domku na Křivoklátsku.
Často kladené dotazy
Kdy kniha dorazí?
Do vánoc doma, expedice knihy 13.12. 2024
Mohu si koupit něco jiného?
Chystá se edice dárků a suvenýrů od Nomadis nebo s motivy z Vandrbuchu
Kde si knihu mohu nechat podepsat od autora?
Přímo v eshopu je k dispozici možnost objednat knihu s věnováním a podpisem autora, kde můžeš vložit vlastní text, který má být v knize uveden.
Můžu si tady objednat kurz vaření nebo catering?
Tyto stránky se věnují jen Vandrbuchu. Ohledně vaření navštivte stránky www.nomadis.cz